luk

Lær om psykose

 

Lær om psykose

 

En psykose er en psykisk tilstand, som kan gøre det svært at skelne mellem fantasi og virkelighed. Hvert år rammes mindst 500 unge af en psykose og 2 til 3 procent af alle danskere vil opleve en psykose på et tidspunkt i ders liv.

 

En psykose påvirker vores tanker, følelser og opfattelse af virkeligheden. Det gør, at fantasi og virkelighed kan flyde sammen. En psykose kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og oplevelsen vil altid være individuel. Fælles for mange er, at psykosen føles meget ubehageligt. De uvirkelig ting, man oplever, er ofte skræmmende, og en psykose kan måske bedst sammenlignes med at drømme noget uhyggeligt i vågen tilstand.

 

Psykoser kan nemmest behandles, hvis de opdages tidligt. Derfor er det vigtigt, at du reagerer og fortæller andre om det, hvis du oplever forandringer hos dig selv. Søg læge eller fortæl en, du stoler på, om det.

 

Se en film om, hvordan det føles

Se filmen om Jacob og Sabine, der begge har oplevet psykoser. De fortæller om, hvordan det er at se og opleve ting, som andre ikke ser. De fortæller også om, hvordan de har lært at leve med deres sygdom.

 

Tidlige tegn på psykose

En psykose kan ramme dig som et lyn fra en klar himmel eller det kan komme snigende. De fleste oplever, at det udvikler sig, og at der er tidlige tegn.

 

Nogle af de tegn, du kan være opmærksom på er:

 

  • Du føler mindre lyst til at være sammen med andre, og kontakten til andre kan være uoverskuelig.

  • Du oplever kaotiske tanker, hvor din tanker farer rundt i hovedet.

  • Du sover dårligt om natten eller bytter om på nat og dag.

  • Du ser, hører og mærker ting, andre ikke gør. Det kan fx være, at du ser flygtige syner eller, at tingene ser forvrængede ud. Det kan være underlige lyde, som du ikke forstår, hvor kommer fra, eller du kan føle, at der er nogen til stede, selv om der ikke er nogen.

  • Du hører dine egne tanker som en stemme inde i hovedet. Eller du hører stemmer, der kommer udefra og som taler til eller om dig.

 

Du kan læse om flere tidlige tegn på psykose eller om diagnosen skizofreni, og hvad du selv kan gøre. Prøv at følge de to links. 

 

En psykose kan helbredes

En hurtig behandling kan i mange tilfælde helbrede en psykose. Hvis man går længe med en psykose uden at få behandling, kan psykosen udvikle sig til svære psykiske sygdomme som fx skizofreni. Derfor er det vigtigt, at du søger læge, hvis du oplever tegn eller er i tvivl. En tidlig behandling gør dine chancer for at blive helt rask større.

Kontakt administrator

Navn:  
Mail:  
Emne:  
Besked: